Frågor och svar

Här försöker vi svara på de vanligaste frågorna

Svaren är vår bästa uppskattning i nuläget, men har du specifika frågor så använd kommentarsrutan nedan eller hör av dig till någon på kontaktlistan.

För att visa projektets utveckling låter vi ‘gamla’ frågor delvis stå kvar för att visa läget som det var då.

Då vi numera har bildat Rindö Fiber ek. för. (nedan kallad föreningen) så byt ut byalaget mot föreningen i äldre frågor.

2021-04-18        Aktsam grävning

Här finns instruktioner för grävning i närheten av vår fiberanläggning:

PDF Loading...

2020-12-12        Frågor och svar

Fråga Svar
Har föreningen samarbetat med andra aktörer för att få ner kostnaden? JA. Vi har samarbete med EON vid nedläggningen av el i mark.
I samband med detta skedde delar av etableringen av fiberstrukturen på Rindö.
Kommer hela föreningen att betala samma månadsavgift? Alla medlemmar betalar samma avgift, beroende på valda tjänster.
Om det kommer andra fastigheter eller bostads-områden när etapp 2 är klar, kommer då alla i föreningen återigen att behöva betala för deras anslutningar? De som ansluter sig efter att grävarbetet har passerat fastigheten eller när hela etableringen är slutförd kommer att få betala samma medlemsinsats (20 000 kr) samt materiel och arbetstid för att utföra anslutningen.
Då avståndet till närmaste anslutningspunkt ger att anslutningskostnaden blir för hög för oss, finns det andra alternativ? Vi ser två förslag:

1) Mobilt bredband, enkel lösning men har volymbegränsning beroende på valt abonnemang. Hastigheten kan variera beroende på belastningen på den aktuella mobilmasten.
Men med kommande 5g är detta den bästa lösningen.

2) Inom vissa områden går det att få länkanslutning via Winther i Vaxholm.

Kan vi välja tjänsteleverantör? RFEF har ett öppet fibernät vilket innebär detta att det står varje fastighetsägare fritt att enskilt upprätta ett avtal med den tjänsteleverantör man själv vill. Alla aktörer på internet kan väljas. Det är upp till aktören att erbjuda en uppkoppling till ett för er acceptabelt pris.

Fastighetsägaren kan också välja att gå med i den upphandling som RFEF gör med en specifik leverantör för att få ner månadskostnaden. I dagsläget har vi gruppavtal med OWNIT.

Hur djup ska fibern grävas ner på tomten Rekommenderat djup är 40 cm.
Men om markförhållandena är sådana (berg i vägen) kan det ske grundare. Dock är då rekommendationen att man då lägger fiberröret i en PEM-rör (svart slang med grov vägg). Denna kan i undantagsfall läggas synlig över berg och klamras fast i berget. Vi rekommenderar då att man sedan lägger jord över som skydd.
Hur får vi veta var routern ska sättas upp inne i huset Det finns flera beskrivningar på vår hemsida.

Under fliken Läs Mer hittar du Mediaomvandlare samt Fiberanslutning som ger dig svar på denna fråga.

Du kommer också att bli kontaktad av KTEC ca en månad innan för att klara ut detta samt var på tomten du ska gräva diket för fibern.

Vem kommer att stå för risken om föreningen går i konkurs? Föreningen har en försäkring som täcker denna situation. Med erfarenhet att arbetat med ekonomin från 2015 från ser vi inte att denna risk finns. I annat fall skulle Styrelsen inte beslutat att starta.
Vem kommer att stå för lånet? RFEF

2018-10-05        Kort info om lokalt nät

Hämta (PDF, Unknown)

2017-11-05        Frågor och svar inför och under informationsmötet 2017-11-04

Hämta (PDF, Unknown)

2016-07-11 Problem med WiFi-täckningen?
En återkommande fråga är varför är det så dålig täckning på WiFI? Det kan vara flera orsaker, men det vanligaste är att det är för många och/eller för tjocka väggar mellan antenn och din datautrustning.Det finna bara en lösning. Utöka räckvidden med ytterligare teknisk utrustning.Beroende på vilken typ av WiFi antenn man har finns det olika lösningar.
– Repeater 300 MBit/S för inomhus.
– Extern WiFi antenn för utomhusbruk.Viktigt är att sätta sig in i det system du tänker köpa. Första antenn jag köpte, lämnade jag tillbaka för instruktionerna var för krångliga. Försäljaren på Kjell & Company höll med.Själv har jag bara ADSL än så länge, men WiFi funktionen har samma kvalitet som ni upplever.
Hoppas ni får en bättre täckning när ni är klara.
//Ordf
2015-09-15 Fråga: Hur kopplar jag ihop mitt nätverk hemma?

Svar: Det beror ju på vilka olika enheter som du vill ansluta. Det finns i huvudsak två alternativ, med fast datakabel (Ethernet) och lokal trådlöst nät (WiFi). Det går också bra att kombinera de två metoderna. Anslutningen till omvärlden sker via mediaomvandlaren.
En kort beskrivning av mediaomvandlaren och ett översiktligt exempel på hemmanätverk
hittar du under fliken Läs mer … > Mediaomvandlare.

Kjell & Company har bra och detaljerade beskrivningar av hur man bygger hemmanätverk på sin webbplats.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *